Etno selo Sirogojno

     Etno selo Sirogojno nalazi se u opštini Čajetina u Zlatiborskom okrugu. Razvilo se oko crkve podignute početkom XIX stoleća, a zatim i oko škole, zadruge, seoskih kafana i pekara. Crkva Svetih Petra i Pavla sagrađena je 1821-ve godine i stavljena je pod zaštitu države. U njoj se čuvaju mnoge vrednosti, poput vrata u duborezu i više ikona iz XIX veka, a na njenim zidovima su upisana imena poginulih ratnika iz Prvog svetskog rata.

     U Sirogojnu se nalazi i etno selo. Muzej „Staro selo“ pod vedrim nebom predstavlja skupinu zlatiborskih kuća i propratnih drvenih zgrada, skupljenih sa svih strana Zlatibora. Čuvene su i sirogojnske pletilje, čiji džemperi od ovčije vune se prodaju i u Evropi.

      Sirogojno je udaljeno 26 km od Zlatibora. Nalazi se na nadmorskoj visini od 911 metara.

      Mokra Gora

  Jedinstvena pruga uskog koloseka "Šarganska osmica", i etno selo "Drvengrad", učinili su da Mokra Gora postane vodeća turistička destinacija u Srbiji. Tome su doprineli i filmski festival "Kustendorf", kao i novosagrađeni ski centar sa 4 staze i žičarama.

  Mokra Gora, selo u opštini Užice, okruženo Zlatiborom i Tarom, smešteno je na krajnjem zapadu Srbije, na granici sa Bosnom.Kraj je karakterističan po očuvanim starim brvnarama razbacanim po pašnjacima, bogatim šumama, lekovitim izvorima, i autentičnim prirodnim lepotama.

  Mokra Gora poznata je i po velikom broju prirodnih izvora, za koje se veruje da su lekoviti. Najpoznatiji od njih nosi ime "Bele vode". U lekovito dejstvo vode sa ovog izvora dosta se veruje, pa je ljudi ovog kraja smatraju izuzetno delotvornom u lečenju očniih bolesti.

      Jokino vrelo

 Turistički kompleks "Jokino Vrelo" je udaljen samo desetak minuta kolima od centra Zlatibora. Pored bazena u prirodi i sunčališta, goste očekuje i restoran nacionalne kuhinje kao i mogućnost sportskog ribolova.

  Nalazi se 2 km od magistralnog puta Užice - Zlatibor, na putu prema prema Mokroj Gori i Višegradu. Oko jezerceta koje puni mala planinska reka, nalaze se staze i klupice, restoran, bungalovi i posebno napravljena mesta za pecaroše. Mesto je idealno za šetnju, rekreaciju , porodični ili poslovni ručak.

 Ukoliko ste ljubitelj prirode i svežeg planinskog vazduha,volite riblje specijalitete, obavezno posetite Jokino Vrelo .

      Zlatiborska jezera


  Etno kompleks "Zlatiborska jezera", jedinstvenog izgleda, nalazi se u jednom od najlepših delova Zlatibora - u tihoj i prijatnoj uvali na putu ka Semegnjevu, oko 6 km od centra Zlatibora. U neposrednoj blizini kompleksa nalaze se i odgajivačnica kavkaskih ovčara i ribnjak u kome se gaji pastrmka koju možete probati u restoranu.

  Restoran u sklopu kompleksa nudi sva jela nacionalne kuhinje, , teletinu ispod sača, pastrmku iz ribnjaka, vojnički pasulj a tu su naravno i komplet lepinja, kiselo mleko, zlatiborski sendvič, tradicionalne zakuske od pršute, slanine, čvaraka, sira i kajmaka.